Lokum Hakkında Bilmek İstedikleriniz

LOKUM NEDİR?

Lokum; su, nişasta, asit, şeker ve çeşitli çeşni maddelerinden yapılan geleneksel bir Türk tatlısı olarak tanımlanmaktadır.

LOKUM NASIL YAPILIR?

•    Genel olarak işletmelerde, lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce, şeker çözünebileceği kadar su ile birlikte kaynatma kazanına konulup, karıştırılarak ısıtılır. Bu arada sitrik asitte bir başka kapta bir miktar suda çözündürülür. Kullanılacak suyun geri kalan kısmında ise nişasta süspansiye hale getirilir. Sonra nişasta süspansiyonu ve asit de şeker çözeltisine katılarak karışım karıştırılarak kaynatılır.

 

•   Kitle belirli bir kıvama erişince (kazandan alınıp soğutulan bir miktar örnek parmaklar arasında yuvarlanıp parmaklar açıldığında örnek iki parmağa birden yapışıp uzamadığı, şeklini koruyarak parmaklardan birinde kaldığı zaman) ateşten indirilip nişastalı kalıplara dökülür.12–24 saat tablalarda bekletilip dinlendirilir. Sonra üzerine Hindistan cevizi yada pudra şekeri ve nişasta karışımı dökülerek, mermer tezgahlar üzerinde, istenen büyüklük ve şekilde kesilip pudra şekeri ya da Hindistan cevizine bulanarak ambalajlanır. Lokum İle Daha Geniş Bilgi Almak İçin Lütfen Tıklayınız…

LOKUM&SAĞLIK

   Lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Örneğin, proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeleri açığa çıkar. Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir. Sade lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, yerelde lokumun hala yara ve çıbana tedavi amaçlı sarıldığı da bilinmektedir.

YAŞAMDA LOKUM

•    Bildiğiniz gibi çok zengin olan Türk mutfağımızda, yiyecek ve içeceklerin sergilenmesi ve ikramı için de pek çok geleneğimiz vardır; fakat lokum söz konusu olunca doğru yönteme pek sık rastlamıyoruz. Günümüzde çok yaygın olmasa da, bir kaç yöntem de yok değildir.

 

•   Örneğin; bestekârı belli olmayan eski bir İstanbul şarkısından da hatırlayacağınız gibi, mendilin içine lokum doldurmaktır.

 

•   Şimdilerde `sade`, `orta` ve `şekerli` olarak içilen Türk Kahvesi, geçmis zamanlarda `sade (şekersiz)` olarak içilir, yanında kahve bitene kadar emilme suretiyle alınan Damla Sakızlı lokum ile kahve zevki katlanırdı.

 

Copyright 2020 MERKEZ: Kirazlı mah. Merkez caddesi Hacılar sokak No: 7 Bağcılar / İstanbul / TÜRKİYE TEL:+90 212 630 27 85 FAX: +90 212 630 27 86